Vinbärskaka
Den här kakan är somrig och god. Lite som smulpaj. Det går lika bra att använda svarta som röda vinbär.
Ingredienser:
- 4 dl vinbär
- 1 msk majsstärkelse
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1/3 tsk salt
- 100 g växtbaserat margarin (jag använde Carlshamn)
- 3 msk kikärtsspad
Gör så här:
- Ställ ugnen på 200°C.
- Rör ihop vinbären med majsstärkelsen och eventuellt lite strösocker.
- Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tärna margarinet och lägg ner i bunken. Tillsätt kikärtsspadet och vispa med elvisp eller använd händerna tills det blivit en smulig och klibbig deg.
- Smörj en form (18x18 cm är rekomenderat) och täck bottnen med 2/3 av smuldegen. Häll sedan över vinbären och därefter resterande smuldeg.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna.
- Servera tillsammans med Oatlys vaniljsås, mums!
Foto: Liza Mattsson
Recept: Facebook