Går det att göra honung på maskrosor? Jajamen!
Maskroshonung, även kallad maskrossirap, är lika söt och god som binas honung. Jag ville ivrigt testa receptet och gjorde det för cirka en vecka sedan. Vilken tur att jag hann! Idag finns inga blommande maskrosor kvar. Är det tidskrävande? Ja, en aning. Men är det värt det? Helt klart! Smaken är snarlik bihonung men där finns en viss skillnad. Personligen tycker jag att maskroshonungen är lite sötare. Och ett bra val för bina såklart. Maskroshonung kan användas i teet, till pannkakorna, som sötningsmedel m.m. Vad som är viktigt att tänka på är att tillagningen måste påbörjas direkt efter maskrosblommorna är plockade, av den orsaken att de snabbt "vissnar och blir sunkiga".
MASKROSHONUNG
Ingredienser:
- 1 liter maskrosblommor (inte stjälken, utan själva blomman)
- 1 liter vatten
- 1 kg strösocker
- 1-2 citroner och/eller apelsiner
- Saftsil för filtreringsprocessen
Gör såhär:
- Vi börjar med maskrosblommorna: skaka av eventuella insikter och släpp ut dem i naturen.
- Det går att koka hela blomman men honungen blir då beskare. För en sötare honung, plocka eller klipp bort alla gula blad och lägg i en kastrull. Detta kan ta ett tag, framförallt om ens pedantiska sida träder fram! Rekommenderat att lyssna på musik/pod eller titta på humorklipp under tiden!
- När steg 2 äntligen är avklarad, fyll kastrullen med vattnet. Skiva citronen och apelsinen, lägg skivorna i kastrullen. Koka upp och låt puttra i 20-30 minuter.
- Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna.
- När maskrosvattnet svalnat, sila det genom en saftsil. Försök krama ur så mycket vätska som möjligt.
- Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt sockret. Nu ska det koka i ungefär 1-2 timmar, honungen ska bli trögflytande. Håll uppsikt och rör om lite då och då.
OBS!
Den rätta konsistensen visar sig när honungen svalnat, den blir trögare då. Det blir lite till att chansa, jag kokade mitt i lite över en timme och det fick en ganska flytande konsistens. Jag hade önskat att den var mer trögflytande, rekommenderar därför att koka under en längre tid. Trots den mer flytande konsistensen smakar det supergott! Påminner om nyslungad bihonung.
Blad från maskrosblommor och citron- och apelsinskivor som är på gång att kokas.
Här silas maskrosvattnet genom saftsilen.
Efter filtrering ser det ut såhär, likt apelsinjuice.
Sockret hälls i maskrosvattnet.
"Nyslungad" maskroshonung!
Totalt fem burkar, om maskroshonungen kokas längre kan det blir en burk mindre.
Foto: Liza Mattsson