Confiterad tomat

CONFITERAD TOMAT PÅ MACKAN
Confitering innebär att något är kokat eller konserverat i (djur)fett. Det som vanligtvis confiteras är kött och tillagningsmetoden förekommer ofta i det franska köket. Jag lyckades hitta en växtbaserad version! Tomaterna har confiterats genom att först kokas i vatten och sedan blivit uppvärmda tillsammans med olja i ugnen. Det är som sagt en växtbaserad version, olivolja används istället för djurfett och tomater istället för djurkött. Efter att ha smakat confiterad tomat fick jag en helt ny upplevelse av tomater, tillagningsmetoden ger dem en egen smak. 
 
Confiterad tomat:
  • 1 kg tomater
  • 1,5 dl olivolja (plus extra till förvaring av tomaterna)
  • ca. 10 basilikablad
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • 2 hela vitlöksklyftor
 
Serveringsförslag:
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett litet kors på toppen av varje tomat. Doppa tomaterna i det kokande vattnet i cirka 30 sekunder. På så vis lossnar skalet tillräckligt mycket för att kunna dra av det. Spola tomaterna i kallt vatten och dra sedan bort skalet.
  3. Lägg ner tomaterna i en ugnsfast form. De ska ligga så tätt det bara går. Ringla över olivoljan och tryck ner basilikabladen lite här och var. Återigen, se till att tomaterna ligger TÄTT! Salta och peppra. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 50 minuter, de ska få lätt med färg.
  4. Ta ut tomaterna och låt svalna helt. Lägg dem sedan i en glasburk och ploppa ner vitlöksklyftorna och fyll burken med olivolja. Förvara i kylskåpet. Servera gärna på favoritbrödet tillsammans med Oatly påMackan och färsk basilika!
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Kommentera här: