0 Läs mer >>
OUMPHGRYTA MED CHAMPINJONER OCH MANGO CHUTNEY
Har du smakat oumph? Om ja, välkommen till himlen. Om nej, DET ÄR DAGS NU!
Nej, men helt ärligt. Om du aldrig testat oumph rekommenderar jag det från hela min vegansjäl. Det är så satans gott och inget annat köttsubstitut klår dess konsistens eller smak. Enligt mig är oumph väldigt lik kyckling i konsistensen. Oumph finns i olika typer och marinader och är som sagt supergott! Oumph- och svampgrytan är väldigt enkel att tillaga och den är såååå god! 
 
Ingredienser:
  • 1 påse pulled oumph (går säkert lika bra med de andra sorterna)
  • 1 burk konserverade champinjoner eller 250-300 g färska
  • 1 burk kokosmjölk
  • ca. 2/3 burk mango chutney
  • Salt
  • Malen svartpeppar
 
Serveringsförslag:
  • Vitt ris
  • Råkostsallad
 
Gör så här:
  1. Tina oumphen.
  2. Koka riset enligt anvisningen på paketet. 
  3. Stek champinjonerna på en torr stekpanna. När vattnet gått ur svampen tillsätt oumphen och stek på medelvärme, akta så att marinaden inte bränns vid. Om behov finns, tillsätt lite olja. 
  4. När champinjonerna stekts till önskad konsistens och oumphen fått färg häll i kokosmjölk och mango chutney. Låt puttra i några minuter och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera grytan tillsammans med kokt ris och en god sallad. Smaklig måltid!
 
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Matilda Larsson
 
 

Oumphgryta

0 Läs mer >>
LJUS OCH VIT VEGANCHOKLAD
Mörk choklad har varit lättare att hitta medan ljus och vit choklad varit mer av en utmaning. Jag hittade veganchoklad och nu har jag äntligen något att mumsa på när chokladsuget träder fram! Det vita chokladet smakar lite annorlunda men förgyller smaklökarna ändå. Det ljusa chokladet är sött och gott, precis som det ska vara. Veganchoklad är inte bara animaliefritt utan även glutenfritt.
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Produkt: Veganchoklad

Veganchoklad

0 Läs mer >>
MACKA MED PASTEJ OCH GRODDAR
Pastejköket har en helvegetarisk och bredbar pastej gjord på ärtprotein med smak av karljohansvamp. Jag tycker den är väldigt god och för den som vill ersätta leverpastej är detta ett utmärkt alternativ. Allra bäst smakar pastejmackan om den toppas med exempelvis skivad gurka och groddar (jag föredrar alfalfagroddar eller vitlöksgroddar). På bilderna syns lingongrova med pastej, skivad gurka med lite salt, vitlöksgroddar och skivad salladslök. Vitlöksgroddarna är starka men fräscha i smaken.
 
Det sägs att...
...när frön, baljväxter och säd groddats kan kroppen lättare ta upp näringsämnen. Groddar innehåller enzymer (ett slags protein) som är bra för kroppens matsmältningssystem. Enzymerna underlättar processen och hjälper kroppen att ta upp olika näringsämnen. Groddar innehåller även olika vitaminer samt järn, kalcium och kostfiber. Just vitlöksgroddar sägs ha ett högt innehåll av klorofyll.
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Pastejmacka

0 Läs mer >>
CHOKLADKAKA MED RÖDA VINBÄR
En oerhört mäktig kaka med mycket chokladsmak. Nästan som en kladdkaka, men något fastare.
God var den i alla fall, framförallt tillsammans med röda vinbär och florsocker.
 
Ingredienser:
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 125 g växtbaserat margarin 
  • 2 dl växtbaserad grädde (jag använde Oatly iMat)
  • 50 g mörkt bakchoklad (jag använde ICA mörk bakchoklad)
  • 2 msk ljus sirap
  • Växtbaserat margarin och ströbröd till formen
  • Serveringsförslag: röda vinbär och florsocker
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 175°C. Smörj och bröa en springform, cirka 20 cm i diameter.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Hacka chokladen och rör ner den i bunken.
  3. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sedan grädden och sirapen. När allt smält samman, häll över i bunken och rör till en smet.
  4. Häll över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter.
  5. Låt kakan svalna och toppa sedan med färska bär. Avsluta med att pudra över florsocker.
 
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegoteket

Chokladkaka

0 Läs mer >>
CHOKLADTÅRTA MED OREOMOUSSE
En saftig och mäktig chokladtårta med luftig grädde - en födelsedagstårta som heter duga! 
Hör och häpna, det var inte krångligt alls! 
 
Ingredienser:
Chokladtårta:
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl växtdryck (jag använde Oatly havredryck)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 klick växtbaserat margarin till formen (jag använde Carlshamn mjölkfritt margarin)
 
Oreomousse:
  • 10 oreokakor
  • 1 paket växtbaserad vispgrädde, ca. 250 ml (jag använde Alpro Soya Airy & Creamy)
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Eventuellt lite vinsyra
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 175°C och smöra två springformar, 20 cm i diameter (jag hade bara en form så fick grädda i två omgångar). Jag brukar lägga bakplåtspapper i botten för att vara helt säker att kakan inte fastnar. Riv eller klipp bort överflödigt papper.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop växtdrycken och rapsoljan i en annan bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen under omrörning. Vispa tills smeten är jämn och fördela den i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Om du, precis som jag, bara har en form är det ju bara till att grädda en kaka åt gången. De ska vara torra inuti. Ta ut och låt svalna.
  3. Nu till grädden: mixa kakorna i en matberedare (eller krossa dem på annat vis). 
  4. Vispa den växtbaserade grädden, florsockret och vaniljsockret. Häll eventuellt i lite vinsyra (det sägs göra grädden hårdare). Rör sedan ner de krossade oreokakorna.
  5. Lägg den ena chokladbottnen på ett serveringsfat. Bred på ett generöst lager med grädde. Lägg försiktigt över den andra chokladbottnen och täck hela tårtan med resterande grädde.
  6. Dekorationsförslag: Krossa eller mixa fler oreokakor och strö över tårtan. Om det blev grädde över (går ju annars att vispa mer) spritsa den fint över tårtan. Dekorera med hela oreokakor!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Mattias Kristiansson, taget från Köket

Oreotårta

0 Läs mer >>
ROSA CUPCAKES MED JORDGUBBAR
Cupcakes - de där små, söta bakverken som alla älskar! 
Jordgubbsmuffins med rosa frosting, toppade med minihjärtan.
Frostingen är krämig och söt samt enkel att göra, men till nästa gång blir det dubbel sats. 
 
Ingredienser:
Till jordgubbsmuffins:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl växtdryck (jag använde Oatly havredryck)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl hackade jordgubbar (frysta eller färska, spelar ingen roll)
 
Till frosting:
  • 100 g växtbaserad mjukost (jag använde Oatly påMackan och den är supergod på mackan också)
  • 50 g växtbaserat margarin (jag använde Carlshamn Mjölkfritt margarin)
  • 3,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk färsk citronjuice
  • Röd hushållsfärg OBS! I efterhand upptäckte jag dessvärre att hushållsfärgen inte var veganvänlig, därför rekommenderar jag att se över ingredienserna noggrant. För dig som vill färga naturligt går det utmärkt att använda sig av rödbetor.
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 180°C och förbered en plåt med muffinsformar eller om du använder muffinsplåt.
  2. Börja med muffinsen: blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Blanda rapsoljan, vinägern och växtdrycken i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen och vispa till en jämn smet. Rör sedan ner jordgubbarna på slutet. 
  3. Häll över i formarna och låt grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. De ska få en gyllenbrun yta.
  4. Ta ut och låt svalna. Under tiden kan du vispa ihop frostingen. Tärna margarinet och vispa det med den växtbaserade mjukosten. Tillsätt resterande och vispa till en härligt krämig konsistens. Sätt frostingen i kylen i några minuter. 
  5. När muffinsen svalnat är det dags att spritsa på frostingen. Jag fick snåla för att det skulle räcka till alla 12 muffins. Ett tips är att göra dubbel sats frosting! Toppa med valritt - jag använde veganvänliga minihjärtan!
  6. In i kylen så att frostingen stelnar något. Ta fram strax innan servering. Håll ett öga på dina cupcakes - de försvinner snabbt, framförallt om det finns kakmonster i närheten!
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
 
 
 

Cupcakes

0 Läs mer >>
POTATISMOS MED GÖTTBULLAR OCH RÅRÖRDA LINGON
En klassisk och enkel middag, men lika god för det!
Serverades med smörgåsgurka och rostad lök.
 
Rårörda lingon:
  • 1 paket frysta lingon (ca. 225 g)
  • 0,5 dl strösocker
Blanda lingonen med sockret och låt stå i kylskåpet, helst några timmar innan servering.
 
Potatismos:
  • 1 kg potatis
  • Växtbaserat margarin
  • Eventuellt sojadryck
  • Salt och malen vitpeppar
Skölj, skala och koka potatisen. Spara lite av kokvattnet och mosa sedan den kokta potatisen med hjälp av en gaffel. Vispa tillsammans med en klick smör, kokvattnet och eventuellt sojadryck för slätare mos. Smaka av med salt och peppar. 
 
Göttbullar:
Stek i lite olja eller växtbaserat margarin i 2-4 minuter. De går också att köra i ugnen på 180°C i cirka 4-6 minuter. Men jag tycker det är lättare och går snabbare på stekpannan!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
 
 

Göttbullar

0 Läs mer >>
TE AV TORKAD CITRONMELISS
När förkylning slår till kan det kännas lindrande med varmt te. Jag testade att torka blad av citronmeliss och gjorde sedan te på örten. Doften som uppstår när bladen krossas är underbar. Inte nog med den underbara doften, citronmeliss sägs vara hälsosam och har använts som medicinalväxt i några tusen år. Bland annat mot depression och oro, nervös mage, sömnlöshet och förkylning. Örten sägs också stärka hjärtat, därav kallas citronmeliss även för hjärtansfröjd.
 
 
Ingredienser:
  • Valfri mängd citronmeliss (jag använde överblivna blad från en kruka)
 
Gör så här:
  1. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper och ställ den på en skyddad plats. Låt sedan bladen självtorka, det tar ett par dagar. Jag lät plåten stå i ugnen när den inte användes.
  2. Förvara de torkade bladen i exempelvis en plåtburk. Låt bladen vara hela. De ska krossas precis innan använding, på så vis bevaras doft och smak längre.
  3. Innan användning; krossa några blad i en tesil och känn doften av citronmeliss fylla rummet. Koka upp vatten och häll i en kopp, lämna plats för påfyllning. Låt stå i cirka 10 minuter. Om vattnet blivit ljummet, fyll på med varmt. Njut av en god kopp te!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Citronmelisste

1 Läs mer >>
PAPPAS KANTARELLTOAST
Föreställ dig nyplockade kantareller som badar i smör på stekpannan. När de är välstekta läggs de över på en rostad macka. Kan du tänka dig smaken? Jag kan och det är lite som att komma till himlen.
 
Ingredienser:
  • Valfri mängd kantareller
  • Växtbaserat margarin/smör  (t.ex. Carlshamn)
  • Salt 
  • Malen svartpeppar
  • Valfritt bröd som ska rostas
 
Gör så här:
  1. Skölj av och rensa kantarellerna. Halvera de större svamparna och låt de allra minsta vara.
  2. Lägg över kantarellerna på en torr stekpanna och fräs på hög värme. Det ska alltså inte i något smör ännu eftersom svamparna kommer ge ifrån sig vätska. När vätskan börjar avta kan smöret läggas i och det ska inte snålas. Ta en rejäl klick smör!
  3. Sänk värmen och låt kantarellerna stekas under ytterst lite omrörning. Rör bara om när det verkligen behövs. Salta och peppra. Var inte rädd för att peppra, det höjer smaken.
  4. Låt kantarellerna stekas till önskad färg och konsistens. De får gärna bli mörka och vara steget bort från att bli krispiga. De ska inte vara sega som gummi. Precis innan svamparna är färdiga, rosta brödet.
  5. Lägg upp kantarellerna på det rostade brödet och ringla över lite av smöret från stekpannan. Serveras med god dryck!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Leif Mattsson

Kantarelltoast