0 Läs mer >>
 
KRISPIG RABARBERPAJ MED VANILJSÅS
Rabarber i alla dess former är så ljuvligt! Receptet testade jag förra året och det lär bli en av denna sommarens favoriter. Pajen är, utan överdrift, supergod! För dig som är mer förtjust i jordgubbar går det självklart att byta ut rabarbern mot cirka 2 liter jordgubbar. 
 
Ingredienser:
  • ca. 500 g rabarber
  • 150 g margarin (jag använde ICAs mjölkfria margarin)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl växtgrädde (havre- eller sojagrädde)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
 
Till servering:
  • Oatly vaniljsås (havrebaserad). Den var väldigt uppskattad av personer som inte vanligtvis äter växtbaserat. De tyckte att Oatly vaniljsås hade en starkare smak av vanilj och kändes mer naturlig än exempelvis Ekströms vaniljsås.
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skiva eller hacka rabarberna och sprid ut i en paj- eller gratängform.
  3. Smält smöret, sirapen och växtgrädden i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan.
  4. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke. Vispa sedan ihop detta med smörblandningen.
  5. När smeten är väl blandad, häll den över rabarberna.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Den ska få en krispig och gyllenbrun yta.
  7. Ta ut och låt svalna lite grann. 
  8. Servera pajen med vaniljsåsen!
 
Dessvärre ser min rabarberpaj ut som fläskpannkaka på bilden ovan... Men det är 100% RABARBERPAJ!
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Rabarberpaj

0 Läs mer >>
 
GRUMME DISKMEDEL HAV
 
Grumme är ett av de mer miljöanpassade märkena inom hushållsprodukter. Deras diskmedel är inte bara miljömärkta av Naturskyddsföreningen, utan även veganvänliga. Grumme diskmedel finns i olika dofter och alla är lika effektiva. Det blåa diskmedlet har en uppfriskande doft av hav.
 
 
 Foto: Liza Mattsson
Produkt: Grumme
 

Grumme diskmedel

0 Läs mer >>
 
SCRAMBLED TOFU
En god och mättande frukost som påminner om äggröra. 
 
Ingredienser:
  • Ett paket tofu (cirka 300 g)
  • 1 gul lök
  • Eventuellt några färska champinjoner
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl soja- eller havregrädde (jag använde Alpro sojagrädde)
  • 3-4 msk bjäst (finns i hälsobutik eller apotek)
  • Olja
  • Salt och peppar
  • Gurkmeja
 
Gör så här:
  1. Börja med att ta fram tofun. Tryck försiktigt på tofun för att pressa ut vattnet. Låt den gärna torka i några minuter på en kökshandduk. När tofun blivit lite torrare, smula sönder den med hjälp av en gaffel. Ställ undan tofun så länge.
  2. Hacka löken och skiva champinjonerna. Stek i olja tills löken blivit mjuk och svampen gett ifrån sig lite vatten. Smula ner buljongtärningen och rör om ordentligt.
  3. Tillsätt nu tofun och låt den brynas. OBS! Var försiktig så att den inte bränner fast!! Häll i extra olja för att undvika detta.
  4. Nu är det dags att hälla i grädden, den är till för att skapa en mer krämig konsistens. Krydda gärna med lite gurkmeja för färgens skull. Salta och peppra efter smak. Avsluta med att blanda ner bjästen.
  5. Servera tillsammans med hackad gräslök och tomater!
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegokoll
 

Scrambled tofu

0 Läs mer >>
KRÄMIG PASTA MED SPARRIS, VÅRLÖK & VALNÖTTER
 
Ingredienser:
 
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  2. Ansa sparris, hacka om så önskas. Fram med stekpannan, hetta upp olja och stek sparrisen i cirka 2-3 minuter. Lägg över de på en tallrik så länge.
  3. Värm Creamy Sheese tillsammans med sojadryck i en kastrull (låt sjuda - inte koka). Den växtbaserade osten ska smälta.
  4. Nu bör pastan vara färdig, häll av vattnet och rör ner den så kallade ostsåsen i pastan
  5. Sleva upp på en tallrik och toppa med sparris, hackad vårlök, valnötter och svartpeppar!
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegomagasinet

Krämig pasta med spar...

0 Läs mer >>
 
HALLON- OCH KOKOSSMOOTHIE
En härlig energikick för att hålla igång plugget där hemma. Perfekt som mellanmål när huvudet känns trött! Eller för dig som har bråttom på morgonen.
 
Ingredienser:
  • 1 dl kokosdryck (jag använde Alpro)
  • En halv banan
  • 2 dl frysta hallon
  • Eventuellt lite vatten
 
Gör så här:
  1. Skiva bananen och mixa tillsammans med kokosdrycken och hallonen.
  2. Tillsätt vatten till önskad konsistens.
  3. Häll upp i ett glas, toppa med kokosflingor, hallon eller något annat gott. Luta dig tillbaka och njut!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Hallon- och kokossmoo...

0 Läs mer >>
 
SAFFRANSBOLLAR
Vem bestämmer vad som är somrigt och juligt egentligen? Saffran kan ätas närsom!
Dessa är superlätta att göra och goda att mumsa i sig på tågresan.
 
Ingredienser:
  • En halv banan
  • 2 msk havregryn
  • 0,5 dl kokosflingor + extra till topping
  • Ett halvt paket saffran
 
Gör så här:
  1. Mosa bananen med en gaffel.
  2. Tillsätt sedan gryn, saffran och flingor. Rör om väl.
  3. Ställ in i frysen en liten stund så att röran blir fastare och därmed lättare att forma till bollar. Det går att forma till bollar direkt, utan att sätta in i frysen, men det blir ganska kladdigt och knepigt.
  4. Forma till bollar och rulla dem sedan i kokosflingor eller något annat gott.
  5. Förvara i kyl eller frys, ta ut dem en stund innan servering!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Saffransbollar

0 Läs mer >>
 
KLASSISKA & FRASIGA VÅFFLOR
 
Ingredienser:
  • 150 g mjölkfritt margarin eller 1,5 dl rapsolja
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • 2,5 dl växtdryck (jag använde Alpro sojadryck)
  • 2 dl kallt vatten
 
Gör så här:
  1. Om du använder margarin: smält det. Om du använder rapsolja: hoppa till steg 2.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Rör ihop växtdryck, vatten och smör/rapsolja i en annan bunke. Sikta  ner de torra ingredienserna och rör till en jämn smet.
  4. Grädda sedan i våffeljärn tills de får en gyllenbrun färg.
  5. Servera med dina favoriter! Jag älskar att ha glass på våfflor men den bästa kombinationen är ändå lönnsirap och färska bär!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Frasiga våfflor

0 Läs mer >>
 
BLÅBÄRSMUFFINS
 
Ingredienser:
  • 150 g mjölkfritt margrin
  • 1 dl sojagrädde (jag använde Alpro)
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl soja- eller havredryck
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Önskad mängd blåbär (jag använde nog cirka 1 dl)
 
Gör så här:
  1. Smält margarinet och låt det svalna. Under tiden vispa ihop socker och grädde.
  2. Rör försiktigt ner resten av ingredienserna, förutom bären.
  3. Fyll muffinsformar till hälften. Därefter tillsätter du bären, tryck försiktigt ner några i varje form.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 200ºC i ca 15 minuter.
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegokoll

Blåbärsmuffins

0 Läs mer >>
HAVREGRYNSGRÖT PÅ TRE OLIKA VIS
Frukost är välkänd som dagens viktigaste måltid och till frukost brukar jag oftast äta havregrynsgröt. För att det ska mätta brukar jag toppa den med bär, kokos, nötter, torkad frukt osv. Helst med ett glas juice till. Om tid och ork finns så brer jag en smörgås med. Nedan följer tre lätta recept på havregrynsgröt och de ser ganska snarlika ut men skillnaden märks tydligt i grötens konsistens. 
 
 
KLASSISK HAVREGRYNSGRÖT
Superenkelt! Receptet är det som står på förpackningen. Rekomenderas starkt att toppa med godheter för att liva upp denna version.
 
Ingredienser:
  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • En nypa salt
 
Gör så här:
  1. Koka upp gryn, vatten och salt i en kastrull.
  2. Låt småkoka i cirka 3 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  3. När gröten är i önskad konsistens ta bort kastrullen från plattan. Jag föredrar en tjockare och mer fyllig gröt, då får den stå lite längre och det kan behöva röras om mer för att det inte ska brännas i botten.
  4. Häll över i en skål och toppa med dina favoriter. Ovan har jag toppat med blåbär, skivade jordgubbar, pekannötter och kokosflingor!
 
 
 
HAVREGRYNSGRÖT MED HAVREDRYCK
Att använda havredryck istället för vatten plus en klick smör ger gröten en gladare färg och den blir mer fyllig. Det är nästan som receptet ovanför: blanda 1 dl havregryn med 2,5 dl havredryck (jag använder Oatly) och lite salt. Låt koka under omrörning. Rör sedan ner en klick smör/margarin (ICAs mjölkfria) precis innan du tar kastrullen från plattan. Nu är gröten klar - toppa med dina favoriter. På bilden ovan har jag toppat med solrosfrön och pumpakärnor.
 
 
 
HAVREGRYNSGRÖT MED BANAN
För den som vill ha ännu mer fylligare gröt tipsar jag om att  blanda i mosad banan! Receptet var på engelska och måtten likaså. OBS det här är inte en exakt måttomvandling, utan jag har omvandlat måtten på ett ungefär. Testa dig fram för att se vad just du tycker om!
 
Ingredienser:
  • 1,2 dl havregryn
  • 2,4 dl växtdryck (havre-, soja- eller kokosdryck)
  • 1 mogen banan
 
Gör så här:
  1. Dela bananen på mitten och mosa ena halvan med en gaffel.
  2. Blanda grynen med växtdrycken i en kastrull och koka upp på ganska hög värme. När det börjat koka sänk värmen till lägsta och låt sjuda i cirka 2 minuter under omrörning.
  3. När gröten tjocknat något rör ner den mosade bananen. Låt gröten sjuda ytterligare i 3-4 minuter till önskad konsistens.
  4. Sleva nu upp gröten i en skål och toppa med dina favoriter (rekommenderar att skiva andra bananhalvan). Jag använde skivad banan, pekannötter, kokosflingor och mörka chokladknappar från Odense.
 
 
Foto: Liza Mattsson
 

Gröt x3

0 Läs mer >>
SKÖNGRÖN ÄRTRÖRA MED DILL OCH PINJENÖTTER
En fräsch och vårig middag med härlig färg! Tänk på att koka pastan al dente och inte överkoka som jag råkade göra (ops hehe)..
 
Ingredienser:
  • ca 400 g spaghetti eller annan pasta
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • En halv purjolök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 400 g gröna ärtor
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron (rivet skal + juice)
  • 1 dl finhackad dill
  • 2 msk rostade pinjenötter (jag använde naturella)
  • Salt & peppar
 
Gör så här:
  1. Koka pastan al dente. Under tiden fräs löken i olivoljan tills allt mjuknar och blir lätt transparent.
  2. Tillsätt ärtor och vatten under omrörning. Låt bubbla ett litet tag.
  3. Nu tar vi fram stavmixern! Häll över hälften från stekpannan till en skål och mixa till en slät puré. Häll därefter tillbaka det i stekpannan. Genom att bara göra detta med hälften får såsen olika konsistenser.
  4. Tillsätt nu rivet citronskal, citronjuice och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera pastan (som är färdig vid detta laget, om inte ännu tidigare) tillsammans med ärtröran. Som avslut toppa pastan med pinjenötter.
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Sköngrön ärtröra

2 Läs mer >>
 
CHOKLADVÅFFLOR MED CHOKLADSÅS...
...och ännu mer choklad!
Ett recept för alla som bara inte kan få nog av choklad och som vill ha en frukost utöver det vanliga.
Jag måste varna er, den är farligt god och mättar bra!
 
Våffelsmet:
  • 150 g smör eller 1,5 dl rapsolja (jag använde rapsolja)
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • En nypa salt
  • 2,5 dl växtdryck, t.ex. soja, havre eller mandel (jag använde Alpro sojadryck)
  • 2 dl kallt vatten
 
Topping:
  • Växtbaserad vispgrädde, t.ex. Alpro Airy & Creamy
  • Kakao
  • Chokladsås (jag använde ICA chokladsås)
  • Riven, mörk choklad (jag använde ICA mörk bakchoklad)
 
Gör så här:
  1. Smält smöret (om du använder olja hoppa till steg två):
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Blanda sedan oljan/smöret med växtdrycken i en ny bunke. Sikta sedan ner de torra ingredienserna under vispning. Använd gärna ballongvisp, elvisp funkar också men tänk på att hålla låg hastighet. Vispa till en slät smet.
  4. Grädda våfflorna i våffeljärn tills de blir gyllenebruna. Servera gärna med vispad grädde, chokladsås och riven choklad. Avsluta med att pudra över lite kakao!
 
 
 
 
 Foto: Liza Mattsson

Chokladvåfflor

0 Läs mer >>
 
Peppar- och timjanmarinerad tofu + potatis- och zucchinigratäng + rödvinssås + sallad
Receptet hittade jag på Vegoteket för länge sedan men har inte testat det förrän nu. Tur att jag hann spara det innan bloggen lades ner för det var en riktigt god middag att inleda första maj med. Nedan följer recept för varje del, jag började med tofun så att den hann dra åt sig marinaden under tiden som det andra lagades. Sedan stekte jag den lätt innan servering. Såsen gjorde jag under tiden gratängen stod i ugnen. Servera gärna med en god sallad, själv älskar jag kombinationen av små tomater och babyspenat!
 
 
POTATIS- OCH ZUCCHINIGRATÄNG
 
Ingredienser:
  • ca 800 g potatis
  • 1-2 zucchini (för mig räckte det med en)
  • 3 dl soja- eller havregrädde (jag använde Oatly iMat)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt & peppar
  • Margarin eller olja till formen (jag använde ICA mjölkfritt margarin)
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 200°C.
  2. Häll grädden i en liten skål och pressa i vitlöksklyftorna. Salta och peppra efter smak och blanda väl.
  3. Skölj, skala och skiva potatisen. Skölj och skiva zucchinin tunt.
  4. Smörj en ugnsform och varva sedan potatisskivorna och zucchiniskivorna tills du kommit halvvägs upp. Nu häller du på hälften av grädden. Därefter fortsätter du att varva skivorna tills de är slut. Avsluta med att hälla på resten av grädden.
  5. Gratinera gratängen i ugnen - beräknad tid 40 minuter. Den ska få en gyllenbrun och krispig yta. Låt gärna gratängen stå en stund efter att ugnen stängts av. 
 
 
PEPPAR- OCH TIMJANMARINERAD TOFU
 
Ingredienser:
  • 400 g tofu
  • 1 dl mirin
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk agavesirap
  • 1 msk soja
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
 
Gör såhär:
  1. Börja med att skära tofun i önskad form, jag delade ett block i två bitar.
  2. Blanda ingredienserna i en skål. 
  3. Ta fram fryspåsar och lägg tofun däri, jag la två havlor i varje påse. Häll sedan ner marinaden jämt i respektive påse. Gör en lätt knut och massera försiktigt tofun så att det blandas väl. Låt stå ett bra tag så att tofun drar åt sig marinaden.
  4. När det är dags stek tofun lätt på låg eller mellan värme, utsidan ska precis få lite färg och fin yta. Jag stekte mina precis innan servering.
 
 
RÖDVINSSÅS:
 
Ingredienser:
  • Ca 1 msk margarin (jag använde ICA mjölkfritt margarin)
  • En halv rödlök, hackad
  • 1 msk råsocker
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond (en grönsaksbuljongtärning funkar också)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk balsam- eller rödvinsvinäger
  • 1 msk maizena (blandat med lite vatten)
  • salt & peppar
 
Gör såhär:
  1. Smält margarinet i en kastrull och släng ner rödlöken, den ska fräsas lätt men inte få färg.
  2. Häll i sockret och låt det smälta under omrörning.
  3. Tillsätt vin, vatten, vinäger, fond/tärning och timjan. Låt koka på låg värme under lock tills såsen reducerats till ca. 3 dl (detta tar lång tid och min sås kunde nog stannat längre på denna punkt).
  4. Ta bort kastrullen från plattan och sila såsen från löken. Värm sedan på nytt och tillsätt maizenavattnet. 
  5. Smaka av med salt och peppar och klicka i lite margarin innan servering.
 
 
 Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegoteket
 

Marinerad tofu med gr...