0 Läs mer >>
VÅRRULLAR MED CHILI OCH INGEFÄRA
Alltså fuck yes! Detta var så otroligt gott! 
Smaklökarna jublar hallelujah!
 
Ingredienser:
  • 1 gul lök
  • 3 små vitlöksklytftor
  • Nästan en halv purjolök
  • 1 stor morot
  • 1 stor paprika
  • 1 röd chilipeppar
  • 1,5 msk riven ingefära
  • 180 g böngroddar
  • 3 msk japansk soja
  • 8 ark filodeg
  • Salt och peppar
  • Olja till stekning
 
Serveringsförslag:
  • Kokt ris
  • Lime
  • Skivad avokado
  • Sweet chilisås
 
Gör så här:
  1. Börja med att tina filodegen enligt anvisningarna på paketet.
  2. Ställ ugnen på 225°C och börja sedan med riskokningen.
  3. Hacka löken. Finhacka moroten, paprikan och chilipepparn. Riv ingefäran.
  4. Stek löken, moroten, paprikan och groddarna i cirka 5-7 minuter tills allt mjuknat. Tillsätt därefter chilipepparn, ingefäran och sojan. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  5. Vik filodegsarken på mitten så att arken blir dubbla. Lägg cirka 1 dl av fyllningen längst ner på kortsidan. Vik sedan in kortsidan, följt av långsidorna och rulla sedan ihop till en "bulle". 
  6. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i övre delen av ugnen i cirka 10 minuter  tills de fått en gyllenbrun och krispig yta. 
  7. Servera tillsammans med det kokta riset, skivad avokado, limeklyftor och sweet chilisås. Hallelujah!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: ICA
 
 

Vårrullar

0 Läs mer >>
 
 
BÖNBURGARE
En mättande och god burgare med krispig yta och mjuk insida.
Passar utmärkt med en god BBQ sås och annat tillbehör så som avokado, tomat, rödlök och sallad!
 
Ingredienser:
  • 500 g potatis
  • 1 rödlök
  • 1 paket kokta, svarta bönor
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 msk vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl solrosfrön
  • Olja till stekning
 
Serveringsförslag:
  • Hamburgarbröd
  • Salladsblad
  • Skivad tomat
  • Skivad rödlök
  • Skivad avokado
  • BBQ sås
 
Gör så här:
  1. Skala och koka potatisen. Låt svalna.
  2. Skölj av bönorna och låt vattnet rinna av. Hacka rödlöken. Mixa löken, bönorna, kryddorna, ströbrödet och vattnet i en matberedare. Pressa ner vitlöken.
  3. Mosa potatisen och blanda ner det i bönröran med hjälp av en gaffel.
  4. Rör ner solrosfröna  och forma till burgare (cirka 8 stycken).
  5. Stek burgarna i oljan i en stekpanna.
  6. Servera med goda tillbehör och njut!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: ICA

Bönburgare

0 Läs mer >>
 
VINBÄRSKAKA
Den här kakan är somrig och god. Lite som smulpaj. Det går lika bra att använda svarta som röda vinbär.
 
Ingredienser:
  • 4 dl vinbär
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/3 tsk salt
  • 100 g växtbaserat margarin (jag använde Carlshamn)
  • 3 msk kikärtsspad
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 200°C.
  2. Rör ihop vinbären med majsstärkelsen och eventuellt lite strösocker.
  3. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tärna margarinet och lägg ner i bunken. Tillsätt kikärtsspadet och vispa med elvisp eller använd händerna tills det blivit en smulig och klibbig deg.
  4. Smörj en form (18x18 cm är rekomenderat) och täck bottnen med 2/3 av smuldegen. Häll sedan över vinbären och därefter resterande smuldeg.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna.
  6. Servera tillsammans med Oatlys vaniljsås, mums!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Facebook

Vinbärskaka

0 Läs mer >>
 
KIKÄRTSBOLOGNESE
För dig som gillar vitlök är detta recept värt att testa.
En god rätt som mättar väldigt bra.
 
Ingredienser:
Till kikärtorna:
  • 1 paket kikärtor 
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk torkad eller färsk oregano
  • En nypa salt
  • 2 tsk vitlökspulver 
  • 3 msk ströbröd
  • 1 msk växtbaserad parmesanost (jag hade ingen hemma så fick bli utan)
 
Till såsen:
  • 1 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 morot, tunt skivad
  • 1 burk (ca. 400 g) pastasås 
  • 1 msk torkad eller färsk oregano
  • 1 msk växtbaserad parmesanost (jag hade ingen hemma så fick bli utan)
  • Eventuellt 1-2 msk rörsocker
 
Serveringsförslag:
  • Pasta
  • Chiliflingor
  • Växtbaserad parmesanost
  • Färsk basilika
 
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 200°C.
  2. Skölj av och torka kikärtorna. Blanda dem med olja, salt, oregano, vitlökspulver, ströbörd och växtbaserad parmesan. 
  3. Sprid ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Låt de stå i 20-25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
  4. Under tiden kikärtorna står i ugnen, börja koka pastan.
  5. Hetta upp olja i en kastrull och fräs skivad morot och pressad vitlök i cirka 3 minuter. Rör om hela tiden. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt pastasås, oregano, socker och växtbaserad parmesan. Ställ sedan tillbaka kastrullen och låt puttra på låg värme. Rör om med jämna mellanrum.
  6. När konsistensen tjocknat rör försiktigt ner 3/4 av kikärtorna.
  7. Lägg upp pastan på en tallrik (räcker till två), häll över bolognesen. Toppa med resterande kikärtor och förslagsvis chiliflingor, basilika och växtbaserad parmesanost.
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Kikärtsbolognese

0 Läs mer >>
 
CHILIGRYTA MED KIDNEYBÖNOR
Det här receptet är busenkelt och billigt vilket uppskattas som student. 
 
Ingredienser:
  • 1 gul lök
  • 1 paprika
  • 2 chilipeppar
  • 390 g krossade tomater
  • 380 g kidneybönor
  • 1 tsk malen spiskummin (jag hade ingen utan använde malen curry och paprikapulver istället)
  • Olja till stekning
 
Gör så här:
  1. Hacka lök, paprika och chilipeppar. Stek i olja tillsammans med kryddor tills allt mjuknat.
  2. Tillsätt krossade tomater och låt puttra ett tag. Rör sedan ner bönor och låt stå lite till.
  3. Servera gärna med kokt ris och babyspenat.
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
 

Chiligryta med kidney...

1 Läs mer >>
 
ALPRO MILD & CREAMY BLÅBÄR
Sagolik. För blåbärsälskare. Smaken är som godis. Färgen är magiskt lila. Bästa snabbfrukosten.
Med fågelkvitter i öronen och ett kapitel av "En man som heter Ove" njöt jag av frukosten ute på balkongen. 
Jag toppade min soyghurt med havregryn, torkade blåbär och riven kokos.
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Produkt: Alpro Mild & Creamy blåbär

Alpro blåbär

0 Läs mer >>
 
KLADDIG KLADDKAKA
Jag har länge varit på jakt efter en god kladdkaka och har äntligen funnit den! Kladdkakan är krispig och seg på ytan, men mjuk och kladdig på insidan. En klick växtbaserad vispgrädde med bär ovanpå skapar perfektion. Eller varför inte en sked vaniljglass? Jag ville egentligen baka brownies och förväntade mig det som resultat, istället blev det en kladdkaka men jag är lika glad för det!
 
Ingredienser:
  • 100 g margarin (jag använde Carlshamns mjölkfria)
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 6 msk kikärtsspad (från 1 paket kikärtor)
  • 2 dl rörsocker
  • 50 g mörk bakchoklad
  • Serveringsförslag: växtbaserad vispgrädde och färska bär, eller vaniljglass.
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och strö en kakform, ställ åt sidan.
  2. Blanda mjölet, kakaon, vaniljsockret och saltet i en bunke. 
  3. Ta fram en annan bunke och sila ner kikärtsspadet. Vispa sedan ner rörsockret.
  4. Smält margarinet och rör ner i smeten (rör helst med ballongvisp, om elektrisk visp används håll på låg hastighet). Sikta ner mjölblandningen under omrörning.
  5. Nu är smeten tjock och kan därför vara svår att blanda med visp, här bytte jag till en vanlig sked. Hacka eller smält bakchokladen och rör ner i chokladkladdet. 
  6. Grädda i ugnen tills kakan fått en krispig yta. Känn med stickpinne/tandpetare, den ska vara lite kladdig. Jag glömde att kolla tiden så kan tyvärr inte säga exakt hur länge kakan gräddades...
  7. Låt svalna och skär upp i bitar. Servera med grädde och bär eller glass!
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Facebook

Kladdig kladdkaka

0 Läs mer >>
 
UGNSROSTAT MED AVOKADO OCH SOLROSFRÖN
 
Ingredienser:
  • 4 potatisar
  • 2 rödbetor
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 zucchini
  • Olja (jag använde rapsolja)
  • Salt
  • Timjan
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°C och förbered en ugnsfast form eller plåt med bakplåtspapper.
  2. Skär rotfrukterna i bitar och lägg i formen. Ringla över olja och strö över salt och timjan. Blanda väl.
  3. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  4. Hacka zucchinin och löken i stora bitar. Blanda med rotfrukterna. Ställ in formen igen och låt stå i 10-15 minuter. Rödbetorna kan behöva extra tid. Jag använde dock färdigkokta och ställde in dem i ugnen samtidigt som zucchinin och löken.. 
  5. När allt är lagom mjukt är det klart för servering. Avokado toppad med sesamfrön är gott att ha vid sidan om! Jag hade även lite solrosfrön till.
 
 
 
 
 
Passade även på att njuta av ett glas öl (Leffe Brune = veganvänligt)
Foto: Liza Mattsson
 

Ugnsrostat

0 Läs mer >>
 
Går det att göra honung på maskrosor? Jajamen!
Maskroshonung, även kallad maskrossirap, är lika söt och god som binas honung. Jag ville ivrigt testa receptet och gjorde det för cirka en vecka sedan. Vilken tur att jag hann! Idag finns inga blommande maskrosor kvar. Är det tidskrävande? Ja, en aning. Men är det värt det? Helt klartSmaken är snarlik bihonung men där finns en viss skillnad. Personligen tycker jag att maskroshonungen är lite sötare. Och ett bra val för bina såklart. Maskroshonung kan användas i teet, till pannkakorna, som sötningsmedel m.m. Vad som är viktigt att tänka på är att tillagningen måste påbörjas direkt efter maskrosblommorna är plockade, av den orsaken att de snabbt "vissnar och blir sunkiga".
 
 
MASKROSHONUNG
 
Ingredienser:
  • 1 liter maskrosblommor (inte stjälken, utan själva blomman)
  • 1 liter vatten
  • 1 kg strösocker
  • 1-2 citroner och/eller apelsiner
  • Saftsil för filtreringsprocessen
 
Gör såhär:
  1. Vi börjar med maskrosblommorna: skaka av eventuella insikter och släpp ut dem i naturen. 
  2. Det går att koka hela blomman men honungen blir då beskare. För en sötare honung, plocka eller klipp bort alla gula blad och lägg i en kastrull. Detta kan ta ett tag, framförallt om ens pedantiska sida träder fram! Rekommenderat att lyssna på musik/pod eller titta på humorklipp under tiden!
  3. När steg 2 äntligen är avklarad, fyll kastrullen med vattnet. Skiva citronen och apelsinen, lägg skivorna i kastrullen. Koka upp och låt puttra i 20-30 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna.
  5. När maskrosvattnet svalnat, sila det genom en saftsil. Försök krama ur så mycket vätska som möjligt.
  6. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt sockret. Nu ska det koka i ungefär 1-2 timmar, honungen ska bli trögflytande. Håll uppsikt och rör om lite då och då.
 
OBS!
Den rätta konsistensen visar sig när honungen svalnat, den blir trögare då. Det blir lite till att chansa, jag kokade mitt i lite över en timme och det fick en ganska flytande konsistens. Jag hade önskat att den var mer trögflytande, rekommenderar därför att koka under en längre tid. Trots den mer flytande konsistensen smakar det supergott! Påminner om nyslungad bihonung.
 
 
Blad från maskrosblommor och citron- och apelsinskivor som är på gång att kokas.
 
Här silas maskrosvattnet genom saftsilen.
 
Efter filtrering ser det ut såhär, likt apelsinjuice.
 
Sockret hälls i maskrosvattnet.
 
 
"Nyslungad" maskroshonung!
 
 
Totalt fem burkar, om maskroshonungen kokas längre kan det blir en burk mindre.
 
Foto: Liza Mattsson
Recept-inspiration: Mitt Kök
 

Maskroshonung