Mac 'n' Cheese

MAC 'N' CHEESE
Här är ett recept på en ostlös "macaroni and cheese". Just precis, du läste rätt - ostlös. Helt utan ost och lidande. Hur är det möjligt? Jo, det ska jag berätta för dig. Med hjälp av bjäst går det att efterlikna ostsmaken. Bjäst, även kallad för näringsjäst, har en nötig och ostig smak - därför passar den bra som ersättning till ost. Den gula påsen finns att köpa i hälsobutiker och är en bra källa till både proteiner och vitaminer.
 
Ingredienser:
  • 7 jordärtskockor
  • 1 paket kikärtor (avrunna)
  • 250 ml växtgrädde (1 litet paket Oatly iMat)
  • ca. 7 dl snabbmakaroner
  • 0,5 dl bjäst
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • 0,5 tsk himalayasalt
  • 0,5 dl ströbröd
  • Färsk, hackad persilja
 
Serveringsförslag:
  • Sallad, t.ex. babyspenat och körsbärstomater
  • Kall sås (BBQ-sås sägs vara väldigt gott till denna gratäng)
 
Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala jordärtskockorna och hacka till mindre bitar. Koka upp bitarna tillsammans med växtgrädden i en kastrull på medelvärme. När de mjuknat (efter ca. 10 minuter), ta bort kastrullen och tillsätt kikärtor, bjäst, hackad vitlök, salt och peppar. Mixa till en slät, ostlös sås. 
  3. Koka makaronerna enligt anvisningen på paketet. Häll av vattnet.
  4. Blanda makaronerna med den ostlösa såsen. Vänd ner i en gratängform och toppa med ströbröd, en nypa bjäst och hackad persilja. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. 
  5. Servera tillsammans med en god sallad och/eller kall sås.
 
 
 
Det sägs att...
...jordärtskockor bidrar till en hälsosam tarmflora genom att rensa ut dåliga bakterier. De innehåller höga halter av inulin, något som inte bryts ned i kroppen utan fortsätter raka vägen till tjocktarmen. Det sägs även att jordärtskockor reglerar blodsockret och innehåller mycket kalium, folat och B-vitaminer.
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegandrea

Kommentera här: