Pasta med sesampanerad avokado

PASTA MED CITRON OCH SESAMPANERAD AVOKADO
En kreativ och fräsh rätt som får smaklökarna att dansa! Pastan kan bytas ut mot nyttigare sorter, det originella receptet har använt sig av quinoaspaghetti. Men det går såklart att använda din pastafavorit.
 
Ingredienser:
  • Spaghetti
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökar
  • En halv röd chili
  • 175 g körsbärstomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 50 g färsk spenat
  • 1 citron (zest + juice)
  • 75 g edamamebönor
  • 1 stor avokado
  • 0,5 dl svarta sesamfrön
  • 0,5 dl vita sesamfrön
  • 1,5 dl växtgrädde (jag använde Oatly iMat)
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 krm malen muskot
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • Olivolja 
 
Gör så här:
  1. Rosta sesamfröna tillsammans med lite salt på medelhög värme. OBS! Akta så att de inte bränns! Häll upp på en tallrik och låt svalna.
  2. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
  3. Under tiden pastan kokar, hacka chilin och den vita delen av salladslöken. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek salladslöken och chilin på medelhög värme tillsammans med pressad vitlök och en grönsaksbuljontärning. Det ska långsamt mjukna och smälta samman, inte fräsa. Tillsätt därefter körsbärstomaterna. Sänk eventuellt värmen.
  4. Under tiden tomaterna ligger på pannan, värm upp växtgrädde och lite salt i en kastrull. Tillsätt vitpeppar, muskot och några droppar färskpressad citronjuice. Vispa så att grädden blir skummig. Ta bort kastrullen från plattan.
  5. Riv skalet från en halv citron, häll ner det i stekpannan. Pressa ner citronjuice och smaka av med salt och svartpeppar. 
  6. När pastan är al dente häll av vattnet. Rör ner spenaten och edamamebönorna i stekpannan, tillsätt därefter pastan. Sänk värmen till låg och rör om tills spenaten mjuknat upp. Ta bort stekpannan från plattan.
  7. Skiva avokadon och lägg dem på tallriken med fröna. Vänd dem tills de blir helt täckta.
  8. Sleva upp pastan på tallrikar och servera tillsammans med den sesampanerade avokadon. Häll över lite av den skummiga växtgrädden. Bon Appétit!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegoteket
 

Kommentera här: