Pulled jackfruit

PULLED JACKFRUIT MED PICKLAD RÖDLÖK OCH MANGO CHUTNEY FRAICHE
Jackfrukt är helt fantastisk! Fröna som finns i mitten är rika på både kalcium och proteiner. Den gör sig utmärkt till fooled pork (istället för pulled pork) och är helt enkelt jävligt gott! I en god marinad blir den som bäst. Jackfrukt säljs i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker, men kan även hittas på t.ex. Willys. I alla fall, här är ett recept på hur jackfrukt kan användas och jag kan redan nu avslöja att det var löjligt gott!
 
Picklad rödlök:
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 3 rödlökar
  • Valfritt och för mer sting: en halv chili
 
Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Låt svalna, under tiden hacka eller skiva löken. Lägg löken (och eventuellt chili) i en förslutningsbar burk och häll över vätskan. Löken bör stå minst en timme innan servering, men det allra bästa är att förbereda kvällen innan så att löken kan stå och gotta sig över natten.
 
 
Mango chutney fraiche:
  • 1 dl växtbaserad fraiche (jag använde Oatly iMat Fraiche)
  • 3 msk mango chutney
  • 0,5 dl färsk, hackad timjan
  • 1 krm malen svartpeppar
 
Rör ihop alla ingredienser väl.
 
 
Pulled jackfruit:
  • 2 burkar jackfrukt (Young Jackfruit in Brine)
  • 2 gula lökar
  • En halv chili
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 200 g krossade tomater
  • 2 msk soja
  • 2 dl vatten
  • 2 msk dadelsirap (kan också bytas ut mot 2-3 dl coca cola)
  • 1 lock (ca. 1 tsk) Liquid Smoke 
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Olja till stekning
 
Serveringsförslag:
  • Hamburgarbröd
  • Picklad rödlök
  • Mango chutney fraiche
  • Tärnad avokado
  • Färsk timjan
 
Hacka all lök plus chili. Stek i matolja på mellanhög värme. Öppna burkarna med jackfrukt och häll av spadet. Riv isär bitarna lite lätt och stek tillsammans med löken. När allt blivit uppvärmt och löken genomskinlig, tillsätt tomatpuré, spiskummin och Liquid Smoke - rör om. Stek i 1-2 minuter och häll sedan i resten av ingredienserna. Låt puttra på medelvärme tills vätskan börjat försvinna och rör om med jämna mellan rum (ca. 20 minuter.). 
 
Servera jackfrukten i hamburgarbröd tillsammans med picklad rödlök, mango chutney fraiche, tärnad avokado och färsk timjan. Njut av smakerna!
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegandrea

Kommentera här: