Stenkakor

SKÅNSKA STENKAKOR MED STEKTA ÄPPLEN
Stenkakor, jästa pannkakor eller jästpannkakor - kalla de vad du vill. De är i alla fall förvånansvärt goda och passar utmärkt tillsammans med stekta äpplen och rårörda lingon. Stenkakor är en gammal, skånsk maträtt.
 
Rårörda lingon:
  • 225 g lingon
  • 0,5 dl strösocker
 
Stenkakor med stekta äpplen:
  • 5 dl växtdryck (jag använde Oatly havredryck)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa strösocker
  • 25 g jäst
  • 2 röda äpplen (aroma är ett tips)
  • Rapsolja eller växtbaserat smör till stekning
 
Gör så här:
  1. Börja med att förbereda rårörda lingon. Blanda lingon och socker i en skål, låt stå i kylskåpet några timmar innan servering.
  2. Nu till stenkakorna: värm växtdrycken så den blir fingervarm. Smula sedan ner jästen så den löses upp.
  3. Blanda vetemjöl, salt och socker i en skål. Häll därefter i växtdrycken och vispa till en klumpfri smet.
  4. Stek till gyllenbruna plättar i smör eller olja. Avsluta med att skära äpplena i klyftor och stek även de gyllenbruna.
  5. Servera stenkakorna med stekta äppelklyftor och rårörda lingon. Mums!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Kommentarer:

1 NORRSKEN EMMA:

skriven

aw så gott gotti gott gott =)

ha en fin dag
kram

Svar: Ja, verkligen! Detsamma, glada hälsningar! :-)
Hej och välkommen!

Kommentera här: