Oreotårta

CHOKLADTÅRTA MED OREOMOUSSE
En saftig och mäktig chokladtårta med luftig grädde - en födelsedagstårta som heter duga! 
Hör och häpna, det var inte krångligt alls! 
 
Ingredienser:
Chokladtårta:
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl växtdryck (jag använde Oatly havredryck)
  • 1 dl rapsolja
  • 1 klick växtbaserat margarin till formen (jag använde Carlshamn mjölkfritt margarin)
 
Oreomousse:
  • 10 oreokakor
  • 1 paket växtbaserad vispgrädde, ca. 250 ml (jag använde Alpro Soya Airy & Creamy)
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Eventuellt lite vinsyra
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 175°C och smöra två springformar, 20 cm i diameter (jag hade bara en form så fick grädda i två omgångar). Jag brukar lägga bakplåtspapper i botten för att vara helt säker att kakan inte fastnar. Riv eller klipp bort överflödigt papper.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop växtdrycken och rapsoljan i en annan bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen under omrörning. Vispa tills smeten är jämn och fördela den i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Om du, precis som jag, bara har en form är det ju bara till att grädda en kaka åt gången. De ska vara torra inuti. Ta ut och låt svalna.
  3. Nu till grädden: mixa kakorna i en matberedare (eller krossa dem på annat vis). 
  4. Vispa den växtbaserade grädden, florsockret och vaniljsockret. Häll eventuellt i lite vinsyra (det sägs göra grädden hårdare). Rör sedan ner de krossade oreokakorna.
  5. Lägg den ena chokladbottnen på ett serveringsfat. Bred på ett generöst lager med grädde. Lägg försiktigt över den andra chokladbottnen och täck hela tårtan med resterande grädde.
  6. Dekorationsförslag: Krossa eller mixa fler oreokakor och strö över tårtan. Om det blev grädde över (går ju annars att vispa mer) spritsa den fint över tårtan. Dekorera med hela oreokakor!
 
 
 
 
 
Foto: Liza Mattsson
Recept: Mattias Kristiansson, taget från Köket

Kommentera här: