Oreotårta
CHOKLADTÅRTA MED OREOMOUSSE
En saftig och mäktig chokladtårta med luftig grädde - en födelsedagstårta som heter duga!
Hör och häpna, det var inte krångligt alls!
Ingredienser:
Chokladtårta:
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl strösocker
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 0,5 tsk salt
- 4 dl växtdryck (jag använde Oatly havredryck)
- 1 dl rapsolja
- 1 klick växtbaserat margarin till formen (jag använde Carlshamn mjölkfritt margarin)
Oreomousse:
- 10 oreokakor
- 1 paket växtbaserad vispgrädde, ca. 250 ml (jag använde Alpro Soya Airy & Creamy)
- 1 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Eventuellt lite vinsyra
Gör så här:
- Ställ ugnen på 175°C och smöra två springformar, 20 cm i diameter (jag hade bara en form så fick grädda i två omgångar). Jag brukar lägga bakplåtspapper i botten för att vara helt säker att kakan inte fastnar. Riv eller klipp bort överflödigt papper.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop växtdrycken och rapsoljan i en annan bunke. Sikta sedan ner mjölblandningen under omrörning. Vispa tills smeten är jämn och fördela den i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Om du, precis som jag, bara har en form är det ju bara till att grädda en kaka åt gången. De ska vara torra inuti. Ta ut och låt svalna.
- Nu till grädden: mixa kakorna i en matberedare (eller krossa dem på annat vis).
- Vispa den växtbaserade grädden, florsockret och vaniljsockret. Häll eventuellt i lite vinsyra (det sägs göra grädden hårdare). Rör sedan ner de krossade oreokakorna.
- Lägg den ena chokladbottnen på ett serveringsfat. Bred på ett generöst lager med grädde. Lägg försiktigt över den andra chokladbottnen och täck hela tårtan med resterande grädde.
- Dekorationsförslag: Krossa eller mixa fler oreokakor och strö över tårtan. Om det blev grädde över (går ju annars att vispa mer) spritsa den fint över tårtan. Dekorera med hela oreokakor!