Kikärtsbolognese

 
KIKÄRTSBOLOGNESE
För dig som gillar vitlök är detta recept värt att testa.
En god rätt som mättar väldigt bra.
 
Ingredienser:
Till kikärtorna:
  • 1 paket kikärtor 
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk torkad eller färsk oregano
  • En nypa salt
  • 2 tsk vitlökspulver 
  • 3 msk ströbröd
  • 1 msk växtbaserad parmesanost (jag hade ingen hemma så fick bli utan)
 
Till såsen:
  • 1 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 morot, tunt skivad
  • 1 burk (ca. 400 g) pastasås 
  • 1 msk torkad eller färsk oregano
  • 1 msk växtbaserad parmesanost (jag hade ingen hemma så fick bli utan)
  • Eventuellt 1-2 msk rörsocker
 
Serveringsförslag:
  • Pasta
  • Chiliflingor
  • Växtbaserad parmesanost
  • Färsk basilika
 
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 200°C.
  2. Skölj av och torka kikärtorna. Blanda dem med olja, salt, oregano, vitlökspulver, ströbörd och växtbaserad parmesan. 
  3. Sprid ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen. Låt de stå i 20-25 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.
  4. Under tiden kikärtorna står i ugnen, börja koka pastan.
  5. Hetta upp olja i en kastrull och fräs skivad morot och pressad vitlök i cirka 3 minuter. Rör om hela tiden. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt pastasås, oregano, socker och växtbaserad parmesan. Ställ sedan tillbaka kastrullen och låt puttra på låg värme. Rör om med jämna mellanrum.
  6. När konsistensen tjocknat rör försiktigt ner 3/4 av kikärtorna.
  7. Lägg upp pastan på en tallrik (räcker till två), häll över bolognesen. Toppa med resterande kikärtor och förslagsvis chiliflingor, basilika och växtbaserad parmesanost.
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Kommentera här: