Marinerad tofu med gratäng & rödvinssås

 
Peppar- och timjanmarinerad tofu + potatis- och zucchinigratäng + rödvinssås + sallad
Receptet hittade jag på Vegoteket för länge sedan men har inte testat det förrän nu. Tur att jag hann spara det innan bloggen lades ner för det var en riktigt god middag att inleda första maj med. Nedan följer recept för varje del, jag började med tofun så att den hann dra åt sig marinaden under tiden som det andra lagades. Sedan stekte jag den lätt innan servering. Såsen gjorde jag under tiden gratängen stod i ugnen. Servera gärna med en god sallad, själv älskar jag kombinationen av små tomater och babyspenat!
 
 
POTATIS- OCH ZUCCHINIGRATÄNG
 
Ingredienser:
  • ca 800 g potatis
  • 1-2 zucchini (för mig räckte det med en)
  • 3 dl soja- eller havregrädde (jag använde Oatly iMat)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt & peppar
  • Margarin eller olja till formen (jag använde ICA mjölkfritt margarin)
 
Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 200°C.
  2. Häll grädden i en liten skål och pressa i vitlöksklyftorna. Salta och peppra efter smak och blanda väl.
  3. Skölj, skala och skiva potatisen. Skölj och skiva zucchinin tunt.
  4. Smörj en ugnsform och varva sedan potatisskivorna och zucchiniskivorna tills du kommit halvvägs upp. Nu häller du på hälften av grädden. Därefter fortsätter du att varva skivorna tills de är slut. Avsluta med att hälla på resten av grädden.
  5. Gratinera gratängen i ugnen - beräknad tid 40 minuter. Den ska få en gyllenbrun och krispig yta. Låt gärna gratängen stå en stund efter att ugnen stängts av. 
 
 
PEPPAR- OCH TIMJANMARINERAD TOFU
 
Ingredienser:
  • 400 g tofu
  • 1 dl mirin
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk agavesirap
  • 1 msk soja
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
 
Gör såhär:
  1. Börja med att skära tofun i önskad form, jag delade ett block i två bitar.
  2. Blanda ingredienserna i en skål. 
  3. Ta fram fryspåsar och lägg tofun däri, jag la två havlor i varje påse. Häll sedan ner marinaden jämt i respektive påse. Gör en lätt knut och massera försiktigt tofun så att det blandas väl. Låt stå ett bra tag så att tofun drar åt sig marinaden.
  4. När det är dags stek tofun lätt på låg eller mellan värme, utsidan ska precis få lite färg och fin yta. Jag stekte mina precis innan servering.
 
 
RÖDVINSSÅS:
 
Ingredienser:
  • Ca 1 msk margarin (jag använde ICA mjölkfritt margarin)
  • En halv rödlök, hackad
  • 1 msk råsocker
  • 4 dl rödvin
  • 4 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond (en grönsaksbuljongtärning funkar också)
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk balsam- eller rödvinsvinäger
  • 1 msk maizena (blandat med lite vatten)
  • salt & peppar
 
Gör såhär:
  1. Smält margarinet i en kastrull och släng ner rödlöken, den ska fräsas lätt men inte få färg.
  2. Häll i sockret och låt det smälta under omrörning.
  3. Tillsätt vin, vatten, vinäger, fond/tärning och timjan. Låt koka på låg värme under lock tills såsen reducerats till ca. 3 dl (detta tar lång tid och min sås kunde nog stannat längre på denna punkt).
  4. Ta bort kastrullen från plattan och sila såsen från löken. Värm sedan på nytt och tillsätt maizenavattnet. 
  5. Smaka av med salt och peppar och klicka i lite margarin innan servering.
 
 
 Foto: Liza Mattsson
Recept: Vegoteket
 

Kommentera här: