Rabarberpaj

 
KRISPIG RABARBERPAJ MED VANILJSÅS
Rabarber i alla dess former är så ljuvligt! Receptet testade jag förra året och det lär bli en av denna sommarens favoriter. Pajen är, utan överdrift, supergod! För dig som är mer förtjust i jordgubbar går det självklart att byta ut rabarbern mot cirka 2 liter jordgubbar. 
 
Ingredienser:
  • ca. 500 g rabarber
  • 150 g margarin (jag använde ICAs mjölkfria margarin)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl växtgrädde (havre- eller sojagrädde)
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
 
Till servering:
  • Oatly vaniljsås (havrebaserad). Den var väldigt uppskattad av personer som inte vanligtvis äter växtbaserat. De tyckte att Oatly vaniljsås hade en starkare smak av vanilj och kändes mer naturlig än exempelvis Ekströms vaniljsås.
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skiva eller hacka rabarberna och sprid ut i en paj- eller gratängform.
  3. Smält smöret, sirapen och växtgrädden i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan.
  4. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en bunke. Vispa sedan ihop detta med smörblandningen.
  5. När smeten är väl blandad, häll den över rabarberna.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Den ska få en krispig och gyllenbrun yta.
  7. Ta ut och låt svalna lite grann. 
  8. Servera pajen med vaniljsåsen!
 
Dessvärre ser min rabarberpaj ut som fläskpannkaka på bilden ovan... Men det är 100% RABARBERPAJ!
 
 
 
Foto: Liza Mattsson

Kommentera här: